Maandverwachting november: zo koud wordt het

29 oktober 2023, 07:01

Maandverwachting

November is traditioneel een waterkoude maand. Denk maar aan hoe vaak je staat te klappertanden bij de intocht van Sinterklaas. Wat brengt de laatste herfstmaand ons dit jaar?

In de eerste helft van november is het over het algemeen zacht, nat en behoorlijk onstuimig. Normaal is het overdag een graad of 11 en ’s nachts een graad of 5. Nu zitten we daar vaak duidelijk boven, met vooral zachte nachten. Soms komt de temperatuur zelfs niet onder de 10 graden uit. Voor het gevoel zal het vaak kouder aanvoelen, doordat het op de meeste dagen stevig waait vanuit het zuidwesten. Misschien komt het zelfs een keer tot storm.

Lees ook: Dit weer is normaal in november

Banner Whatsapp WOL

Het waait niet alleen flink, maar het is ook vaak somber en het regent veelvuldig. Talrijke regenzones en buien vanaf de oceaan trekken over ons land. Kortom: het is volop herfst! Hou dus rekening met extra drukte in het verkeer. Op de fiets heb je vaak regenkleding nodig en te voet raden we je aan een (storm)paraplu mee te nemen.

Hoewel het zacht blijft zullen de bladeren in november toch massaal gaan vallen, doordat het onstuimig wordt en de dagen somber en donker verlopen. Heb je veel bomen in de tuin of in de straat dan zul je aan de bak moeten met bladruimen. Voor je gazon is het goed om blad te verwijderen of te versnipperen, zodat het tussen je gras zakt. Maar boven tuingrond is het veel beter om je blad te laten liggen.

De treinen krijgen door de bladval in deze periode ook weer te maken met gladde sporen op de bosrijke trajecten.

Lees ook: Waarom veroorzaken vallende bladeren vertraging op het spoor?

Klimaatgemiddelde voor november over de periode 1993-2022.
Klimaatgemiddelde voor november over de periode 1993-2022.

Tweede helft november waarschijnlijk nog geen wintergevoel

Soms kan het in de tweede helft van november al wat winteren, maar dit jaar zijn de signalen zacht en wisselvallig. Het wordt waarschijnlijk wel wat minder nat en onstuimig dan in de eerste helft van de maand, maar er wordt nog altijd een normale tot iets boven normale hoeveelheid regen verwacht.

Toch zullen er wat meer droge en heldere perioden komen en dan kan het ’s nachts best een keer vriezen. Ook is dan de kans op mist groot. Reis jij met de auto? Hou dan rekening met wat vertraging door mist of doordat je de autoruiten soms moet krabben!

Ruitenkrabben. Foto: Ben Saanen
Ruitenkrabben. Foto: Ben Saanen

Volg al onze video's ook via ons YouTube kanaal.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven