Nog een paar dagen winterweer

18 januari 2024, 09:30

Sneeuw
Sneeuwbuien in het verkeer. Foto: Willy Bonnink-Naves

Vandaag en morgen staan sneeuwbuien op het programma en komende nachten vriest het licht tot lokaal matig. Op sommige schaatsbanen kan mogelijk weer geschaatst worden. Lees er alles over in dit artikel.

In Zuid-Limburg heeft het tot ver in de nacht gesneeuwd, maar inmiddels is het ook daar droog. Er is uiteindelijk op grote schaal 15-20 cm gevallen en plaatselijk in de heuvels zelfs 20-25 cm. Op tafels en heggen ligt op de Vaalserberg lokaal zelfs bijna 30 cm. In het zuiden van Midden-Limburg viel 5-10 cm en in het uiterste zuidoosten van Noord-Brabant en nog wat noordelijker in Midden-Limburg viel 1-5 cm. Ten noorden van de lijn Eindhoven-Venray viel slechts een enkele vlok sneeuw.

Lees een terugblik over de sneeuw van gisteren.

In de loop van de nacht klaarde het breed op en viel de wind weg. Hierdoor kon het vooral daar waar sneeuw lag snel afkoelen. In het Limburgse Ell was het met -10,4 graden het koudst. Dat betekent de eerste strenge vorst van 2024 en de tweede keer van dit winterseizoen. Op 1 december hadden we de eerste lokale strenge vorst van de winter

Voorlopige minimumtemperatuur 18 januari 2024
Voorlopige minimumtemperatuur 18 januari 2024

Fraaie winterse donderdag

Vanochtend is het op veel plaatsen stralend winterweer met vorst en zonnige perioden. Vooral in het zuidoosten kan worden genoten van een schitterend wit landschap. In kustprovincies stijgt gedurende de ochtend en middag de kans op een winterse bui met (natte) sneeuw. Lokaal kan het kortstondig wit en glad worden.

Een noordwestenwind voert minder koude lucht aan en in combinatie met de zonnige perioden zal de vorst op steeds meer plaatsen verdwijnen. Vanmiddag wordt het maximaal rond het vriespunt in het zuidoosten tot zo’n 5 graden aan de kust.

Sneeuwbuien in de avond en nacht

Vanavond gaat het in het binnenland al snel weer op grote schaal vriezen. De minima liggen vannacht tussen 0 graden aan zee en -5 in het binnenland. Boven een sneeuwdek kan het nog een aantal graden kouder worden en boven het pak sneeuw in het zuidoosten verwachten we minima rond -8 graden. Lokaal kan het opnieuw streng vriezen met temperaturen beneden -10 graden. Hiermee lijkt het voor ijsverenigingen in het zuiden en oosten van het land wel weer mogelijk om op skeelerbanen een goede ijsvloer te creëren.

Lees ook: Waarom komt het boven sneeuw gemakkelijk tot strenge vorst?

Ook komen winterse buien voor. Aanvankelijk zijn deze buien vooral voor de kustprovincies, maar in de nacht komen enkele sneeuwbuien ook verder landinwaarts. Hierdoor kan het landschap op meerdere plaatsen wit kleuren of het nog aanwezige sneeuwdek weer wat aangroeien.

Ook vrijdag nog buien met (natte) sneeuw

Vrijdagochtend trekken nog steeds enkele sneeuwbuien over het land. Daarna blijft het in het midden en zuiden van het land droog met zonnige perioden en stapelwolken. In het noorden kunnen de buien wat langer aanhouden. Het wordt opnieuw 0 graden in Limburg tot 5 graden aan zee. In de nacht naar zaterdag is het droog en komt het op uitgebreide schaal tot lichte vorst en landinwaarts vriest het lokaal matig. In Limburg kan het lokaal opnieuw streng vriezen.

Zacht, nat en winderig weer op komst

Zaterdag wordt een droge dag met zonnige perioden. Het is circa 3 graden bij een aantrekkende zuidwestenwind. In de nacht naar zondag is kans op een klein beetje neerslag. Als dit valt kan het tot plaatselijke gladheid leiden.

Zondag stijgt het kwik eind van de dag naar 5 tot 7 graden en volgende week komt de middagtemperatuur rond 10 graden uit. Het is dan zacht voor de tijd van het jaar, gemiddeld is het eind januari 5 of 6 graden. Het zachte weer gaat wel samen met veel bewolking en perioden met regen. Daarbij kan ook de wind een paar keer fors uithalen.

Lees meer over het weer van de rest van januari en begin februari.

Banner Whatsapp WOL

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven