Dit wordt het weer op Moederdag

10 mei 2024, 07:30

Feestdagen
Bloemen en een blauwe lucht tijdens Moederdag. Foto: Rob Beckers

We hebben dit lange hemelvaartsweekend te maken met op en top lenteweer. Of we op Moederdag ook nog heerlijk buitenweer kunnen verwachten lees je hier.

Deze vrijdag is het op veel plekken goed toeven. De zon schijnt flink en op veel plekken kan het ruim 20 graden worden. Alleen op de stranden is het een stuk minder warm door een wind vanaf zee. De Waddeneilanden en de noordkust blijven daarnaast de hele dag gevoelig voor zeemist. Alles over het weer op deze vrijdag lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Ook zaterdag staat ons een zeer aangename lentedag te wachten. De dag verloopt overal droog en vrij zonnig. De temperatuur valt nog wat hoger uit dan de voorgaande dagen. Het wordt 20 graden in de kustgebieden en zo'n 22 graden in het midden van het land. De hoogste temperaturen worden gehaald in delen van Brabant en Limburg. Hier kan het kwik uitkomen rond een graad of 24. Wederom is het op de stranden wat frisser, al is de kans op zeevlam een stuk kleiner dan de dagen ervoor.

Moederdag warmste dag van de week

Zondag is het moederdag en voor liefhebbers van hoge temperaturen ziet het er goed uit! Het wordt namelijk de warmste dag van de week met maxima die in heel het land uitkomen op 20 graden of hoger. De wind is meest matig en komt uit het oosten tot zuidoosten. Op de stranden is geen sprake meer van zeewind en zelfs hier kunnen temperaturen van een graad of 20 worden bereikt. In het zuidoosten van het land kan het regionaal zelfs zomers warm worden met ruim 25 graden!

Daarbij is het overal droog met veel ruimte voor de zon. Er trekken velden met sluierbewolking over het land, maar de zon schijnt daar op de meeste plekken gewoon doorheen. In de loop van de avond neemt de bewolking vanuit het zuiden verder toe. In de nacht naar maandag kan dan een enkele (onweers)bui over ons land trekken, maar overdag kunnen we op Moederdag gewoon rekenen op heerlijk lenteweer!

Hoge zonkracht!

We naderen de zomermaanden en dat betekent dat de zon steeds hoger aan de horizon komt te staan. Deze dagen wordt voor de eerste keer dit jaar op uitgebreide schaal dan ook zonkracht 6 gehaald. Zorg dus dat jij je goed insmeert als jij naar buiten gaat, want een onbeschermde huid kan dan al binnen 15-30 minuten verbanden. De zon is midden op de dag, tussen 11 en 16 uur het felst. In het uur daarvoor en daarna kun je ook verbranden, maar minder snel.

Lees ook: Dit is de kracht van de zon

Na het weekend weersverandering op komst

Na een paar droge en zonnige dagen krijgen we in de nieuwe week te maken met een weersverandering. De wind draait richting het zuiden tot zuidwesten en daarmee worden buien richting ons land aangevoerd. Vooral maandag is hierbij ook kans op onweer. De dagen daarna blijft de kans op buien groot.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven